Lufta radiatorerna (elementen)

För att lägenheten och dess maskiner samt installationer ska hålla kvaliteten, så bör man underhålla dem enligt tidsangivna punkter enligt förenings underhållsplan. Klicka på länken nedan eller titta in på föreningens hemsida under rubriken ”Ansvar & Regler” samt fliken ”Underhåll av maskiner och installationer samt skötselråd”. Där finns föreningens rekommenderande underhållsplan för lägenheterna.

När kylan börjar tränga sig på framåt senhösten är det skönt om värmen i lägenheterna fungerar som den ska. I lägenheterna finns radiatorerna (elementen) som värms upp med hjälp av vatten. Då och då behöver dessa element luftas. Att ”lufta elementen” innebär att man tömmer elementen vattensystem på luftfickor och gör plats för det väsentliga, nämligen varmvatten.

Styrelsen vill påminna om vikten av att lufta elementen efter sommaren. Nu när det blir kallare igen är värmen igång, och i samband med detta ska radiatorerna luftas.

Hur gör man?
Det låter mer komplicerat än vad det är. Faktum är att du kan lufta dina element själv. Det tar bara några minuter.

Du behöver:
En skruvmejsel.
Ett glas, mugg eller handduk.

element

 

 

 

 

 

Gör så här:

  1. Ta en titt på elementet och ta reda på var luftventilen sitter. (se även bild ovan). I vår förening behövs ingen elementnyckel utan bara en vanlig skruvmejsel.
  2. Var redo med glaset/muggen under ventilen eller placera handduken på golvet under elementet. Öppna sedan ventilen försiktigt. Det räcker oftast att skruva ett halvt varv (Du bör inte lossa skruven helt). Det kommer nu att börja pysa eller fräsa eller att det kommer vatten direkt om det inte behöver luftas.
  3. Låt ventilen vara öppen ända tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.
  4. Klart! Upprepa manövern på fler element vid behov.