Rensa vattenlås i badrum, kök och tvättmaskin

Har du fått stopp i köket, badrummet eller vid tvättmaskinen?

Detta beror många gånger på att vattenlåset är igensatt och behöver rensas. Detta är inte föreningens ansvar, det är något man själv får göra.

Matfett orsakar proppar i avloppen
Tänk på att aldrig skölja ner matfett från matlagning i avloppet då detta orsakar proppar. Konsekvensen är förutom besväret med att vatten inte kan rinna ut, att en spolfirma måste komma och åtgärda stoppet. Varje spolning kostar ett par tusen kronor, vilket belastar föreningen och i sin tur medlemmarna.

Häll istället matfettet i ett kärl, t.ex. en gammal mjölkkartong med skruvkork som sedan skruvas åt, och släng i hushållssoporna.

Var försiktig med kemikaliska propplösare. De kan skada rören och stannar ofta i vattenlåset. Börja istället med att spola avloppet med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger. Eller vanligt diskmedel.

Det är även bra om man aktivt rensar vattenlåset lite då och då, någon gång om året måste du göra det. Annars blir det helt stopp. Har man långt hår behöver man rensa golvbrunnen i badrummet oftare för att det inte ska riskera bli stopp.

Här är nedan är två videofilmer som visar hur man gör. På golvbrunnsvideon visas att det är viktigt att man tar ut insatsen ur golvbrunnen för att rensa. Tar man inte ur och även rensar insatsen noggrant försvinner inte smutsen.

Golvbrunn:

Vattenlås vask (samma för badrum och kök):

Gällande tvättmaskin, kolla denna instruktion:
Vattenlås Tvättmaskin