Föreningens entreprenör har byggt och installerat klart en infrastruktur för föreningens insamling av matavfall. Ditt matavfall blir en värdefull resurs när det sorteras ut från övrigt hushållsavfall.
Ni har kanske alla sett de nya fina kärlskåpen bakom respektive underjordiska sopbehållare för restavfallet?
Arbete som nu återstår är inspektion av utfört arbete, sätta in lås (samma som till restavfallet), påbörja abonnemang av tömning av matavfall, utplacering av bruna kärl i skåpen, och installation av förvaring för matavfallspåsar i varje trapphus.
Styrelsen återkommer med mer informationsmaterial och mer exakt datum när kärlskåpen för matavfall kan användas.
Detta innebär att varje lägenhetsinnehavare i föreningen nu kan förbereda sig. Varje lägenhet utrustades med käll- & sopsorteringskärl under diskbänken i köket som standard vid byggnationen.
Här kommer några tips och instruktioner
Varför sortera matavfall?
När du sorterar ut ditt matavfall istället för att slänga det i den vanliga soppåsen kan det omvandlas till biogas, som är ett fossilfritt drivmedel till kollektivtrafik eller biogödsel, en miljövänlig gödning för jordbruk.
Vad kan jag slänga i matavfallsinsamlingen?
- Matrester, råa och tillagade
- Bröd, kakor och gryn
- Skal och rester från frukt och grönsaker
- Kaffesump och tepåsar
- Skaldjur, även skalen
- Fågel-, fisk- och köttben (små och tunna)
- Pasta och ris
- Ägg och äggskal
- Ofärgat hushållspapper och servetter
- Mindre mängder matfett
Fett från stekpannan kan torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen. Större mängder olja eller frityrfett ska paketeras, märks upp och lämnas till någon av stadens insamlingsplatser för farligt avfall
Vad ska jag INTE slänga i matavfallsinsamlingen?
- Tobak, fimpar och snus
- Tuggummi
- Snittblommor, krukväxter och jord
- Kattsand, strö eller sågspån från burdjur
- Dammsugarpåsar
- Grova köttben
- Tops och plåster
- Glass- och ätpinnar
- Grillkol och aska
- Trädgårdsavfall
- Större mängder olja eller frityrfett
Det ska paketeras, märks upp och lämnas till någon av stadens insamlingsplatser för farligt avfall
Så undviker du fukt och lukt
- Använd alltid påshållaren.
- Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full.
- Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av fukten.
- Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den.
- Vik ihop påsen noggrant innan du lägger den i avfallskärlet.
Mycket information finns på Solna stads hemsida.