Kriget i Ukraina

Solna stad följer omvärldsutvecklingen med anledning av kriget i Ukraina och samverkar med andra myndigheter inom ramen för Samverkan Stockholmsregionen. Syftet är att analysera vilka konsekvenser utvecklingen i omvärlden kan få för Sverige och Stockholmsregionen för att kunna vidta nödvändiga åtgärder

Försvarsmakten bedömer att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg, men är beredd att vidta olika åtgärder beroende på det aktuella läget. Här kan du läsa mer om Försvarsmaktens arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

Vad kan jag som privatperson göra?
Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt. Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du läs mer om du som privatperson kan göra med anledning av kriget i Ukraina. Vad kan jag som privatperson göra? (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan jag hjälpa till?
Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Solna stads verksamheter har i dagsläget inte behov av mat, kläder och privatbostäder för uthyrning. Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser.

Röda Korset har samlat information om hur du kan hjälpa och bidra på olika sätt, till exempel genom gåvor eller genom olika typer av engagemang.
Röda korsets webbplats Länk till annan webbplats.

Med anledning av situationen i Ukraina önskar Migrationsverket hyra lägenheter från juridiska personer (inte privatpersoner).
Hyr ut lägenheter som asylbostäder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skyddsrum
Många hör av sig till staden och undrar om skyddsrum. Information om skyddsrum finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats.

Många är på flykt från Ukraina
Efter Rysslands invasion av Ukraina befinner sig många människor nu på flykt. Solna stad har beredskap för att ta emot personer som söker sig till Sverige och Solna efter anvisning från Migrationsverket.

Vill du veta mer om Migrationsverket arbete med anledning av situationen i Ukraina? Här finns samlad och bekräftad information: Situationen i Ukraina – Migrationsverket